ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

Υλικά:

3 κούπα(ες) ελαιόλαδο

1 1/2 κούπα(ες) ζάχαρη

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρίφαλο

1 πορτοκάλι, ξύσμα

1/2 κούπα(ες) κονιάκ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

1 κούπα(ες) χυμός πορτοκαλιού

1 κ.γλ. σόδα

1 1/2 κιλό(ά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι:

1 κούπα(ες) νερό

1 κούπα(ες) ζάχαρη

1 1/2 κούπα(ες) μέλι θυμαρίσιο

4 καρφάκι(α) γαρίφαλο

1 ξυλαράκι(α) κανέλα

1/2 λεμόνι, χυμός

για το πασπάλισμα:

καρύδια

σουσάμι

κανέλα

Διαδικασία:

     Στον κάδο του μίξερ ή με μιξεράκι χειρός χτυπάω πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτω την κανέλα και το γαρίφαλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν και το μέλι κι ανακατεύω ζωηρά. Στο ποτήρι όπου έχω συγκεντρώσει το χυμό του πορτοκαλιού ρίχνω τη σόδα κι ανακατεύω. Κουταλίζω τον αφρό στο περιεχόμενο του κάδου και χύνω και το υγρό. Ενσωματώνω και προσθέτω λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, όσο πάρει. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνω πολλή ώρα για να μη σφίξει η ζύμη μου!

     Δίνω το σχήμα που θέλω στα μελομακάρονά μου με τη βοήθεια κουπ πατ ή πλάθω ζυμαράκια με τα χέρια και τα αραδιάζω σε ταψί.

Ψήνω τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 17′-18′.

για το σιρόπι:

     Σε μια κατσαρόλα βράζω όλα μου τα υλικά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Το αφήνω να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία του. Με μια τρυπητή κουτάλα βουτάω τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να τραβήξουν για 20”. Αν τα θέλω πιο “λασπωμένα”, τα αφήνω περισσότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι. Τα τοποθετώ σε πιατέλα ή σε αντικολλητικό χαρτί.

για το πασπάλισμα:

     Τα πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι, καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.


ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ:

Υλικά:

2 1/2 κιλό(ά) γλυκιά κολοκύθα

3/4 κούπα(ες) βούτυρο ή

λάδι

3/4 κούπα(ες) μέλι

2 κ.σ. κοπανισμένο παξιμάδι

1/2-1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.γλ. κανέλα

160 γρ. καρυδόψιχα

μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)

320 γρ. φύλλο

160 γρ. αμυγδαλόψιχα

για το σιρόπι:

1 κούπα(ες) μέλι

1 κούπα(ες) ζάχαρη

1 κούπα(ες) νερό

Διαδικασία:

     Κόβετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε ελάχιστο νερό. Τα βάζετε σε τουλπάνι για να στραγγίσει τελείως από το νερό της. Ρίχνετε σε κατσαρόλα τον πολτό της κολοκύθας, το βούτυρο ή το λάδι και το μέλι. Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το παξιμάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψιχα και λίγες σταφίδες (προαιρετικά).

     Στρώνετε σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: Αλείφετε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε δύο φύλλα. Αλείφετε το δεύτερο φύλλο με λίγο λάδι ή βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα και λαδώνετε, πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε έως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα. Κατόπιν απλώνετε επάνω το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφετε κάθε δεύτερο φύλλο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C επί 30′-40′.

για το σιρόπι:

     Βράζετε επί 5′ το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σιρόπι στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει. Τη σερβίρετε κρύα.


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ:

Υλικά

για τη ζύμη:

300 γρ. αλεύρι

100 γρ. ζάχαρη

200 γρ. βούτυρο

1 αβγό

για τη γέμιση:

250 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα

225 γρ. βούτυρο

250 γρ. άχνη ζάχαρη

4 αβγά

125 γρ. αλεύρι

για το πασπάλισμα:

300-400 γρ. καρυδόψιχα

για το γαρνίρισμα:

150-200 γρ. θυμαρίσιο μέλι

Διαδικασία:

για τη ζύμη:

     Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′ περίπου και την ανοίγουμε σε φόρμα τάρτας 20-22 εκ..

για τη γέμιση:

     Αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά. Κατεβάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.

για τη συναρμολόγηση:

     Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα καρύδια, χοντροκομμένα, ψιλοκομμένα ή όπως τα θέλουμε.

     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45′-50′.

για το γαρνίρισμα:

     Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και όσο είναι ακόμα ζεστή την περιχύνουμε με το μέλι.


ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΙ ΑΛΛΕΣ!!!