ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ


     Περιέχει νερό σε ποσοστό 67% , πρωτεΐνες και αμινοξέα σε ποσοστό 12,5% , 11% απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και 5% λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αντιβακτηριακά και αντιβιοτικά στοιχεία και ίχνη βιταμίνης C. Δεν περιέχει καμιά από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Επίσης περιέχει και μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών. Έχουν βρεθεί ίχνη τεστοστερόνης αλλά η ποσότητά τους είναι αμελητέα, σε σχέση με την ημερήσια παραγωγή τεστστερόνης ενός άνδρα.

     Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού (Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12) και βιταμίνη C. Το παντοθενικό οξύ (Β5) παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των προνυμφών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

> Ποιές είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

     Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στην αμβροσία, που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου και η οποία περιείχε βασιλικό πολτό. Έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο. Οι έρευνες έγιναν κυρίως για τις επιδράσεις του βασιλικού πολτού στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού.

> Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
> Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού (καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, γενετικό – ουρητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα).
> Οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.
> Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
> Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη και την αντοχή.
> Τονώνει την ερωτική επιθυμία, αυξάνει την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
> Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
> Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
> Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ από τελευταίες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι πιθανώς έχει από αντιγριπικές έως και αντικαρκινικές ιδιότητες.